فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرانگیز پیوسته گر، شکوه سادات بنی جمالی، اصغر دادخواه، آیدا محمد خانی صفحات 7-26
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روش توانبخشی روانی دوسا بر بهبود رفتارهای کلیشه ای کودکان مبتلا به اتیسم بود. از طرح پژوهشی تک آزمودنی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، کودکان مبتلا به طیف اختلالات اتیستیک در بنیاد خیریه اتیسم (شامل 46 نفر) بودند. از میان داوطلبان شرکت در پژوهش 7 کودک مبتلا به اختلالات اتیسم در محدوده سنی 12-8 به صورت هدفمند انتخاب شدند. مداخله این پژوهش (روش دوسا) شامل 8 جلسه 55 دقیقه ای بود که برای هر کودک دو جلسه در هفته برگزار شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس نمره گذاری اتیسم گیلیام بود. این پرسشنامه طی پنج مرحله (خط پایه اول، خط پایه دوم، نیمه جلسات درمان، پایان جلسات درمان، پیگیری) توسط والدین کودک تکمیل شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS16به روش محاسبه اندازه اثر تجزیه و تحلیل شدند. شاخص بهبودی در هر یک از متغیرها، سیر نزولی منحنی در هر مرحله درمان نسبت به خط پایه در نظر گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که به کارگیری روش توانبخشی روانی دوسا می تواند در بهبود مهارت های ارتباطی این کودکان تاثیر بگذارد و این امر موجب کاهش رفتارهای کلیشه ای کودکان شرکت کننده در این پژوهش شد. با وجود این، با توجه به گزارش های متفاوت درباره اثر بخشی این روش انجام دادن پژوهش های بیش تری در این زمینه احساس می شود.
    کلیدواژگان: روش توانبخشی روانی دوسا، رفتارهای کلیشه ای، اختلال اتیسم
  • زرین سادات لاریجانی، پروانه محمدخانی، فریبا حسنی، مژگان سپاه منصور، غلامرضا محمودی صفحات 27-50
    شناخت درمانی مبتنی بر حضورذهن و درمان فراشناختی از درمان های موج سومی هستند که اثربخشی آن ها در دامنه ای از اختلال های روانی مختلف آزمون شده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن و درمان فراشناختی در دانشجویان با نشانه های افسردگی، باورهای فراشناختی مثبت و منفی درباره نشخوارفکری و اجتناب تجربه ای بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. به این منظور با استفاده از فراخوان، از دانشجویان برای شرکت در جلسات گروه درمانی دعوت شد. 28 نفر از افراد با نشانه های افسردگی طبق نمره برش پرسشنامه افسردگی بک (28-10) انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه شناخت درمانی مبتنی بر حضورذهن 15 نفر و درمان فراشناختی 13 نفر قرار گرفتند. پرسشنامه افسردگی بک(بک و همکاران)، مقیاس باورهای فراشناختی مثبت درباره نشخوار فکری(پاپاجورجیو و ولز)، مقیاس باورهای فراشناختی منفی درباره نشخوار فکری(پاپاجورجیو، ولز و منیا) و پرسشنامه پذیرش و عمل- نسخه دوم(بوند و همکاران) قبل و بعد از درمان اجرا شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس یک راهه تک متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد که درمان فراشناختی نسبت به شناخت درمانی مبتنی بر حضورذهن تاثیر بیشتری در کاهش باورهای مثبت (05/0 >P) و منفی (05/0 >P) فراشناختی درباره نشخوار فکری دارد. همچنین شناخت درمانی مبتنی بر حضورذهن اثربخشی بیشتری در کاهش اجتناب و افزایش پذیرش داشت (01/0P<). به این ترتیب یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده اثربخشی بیشتر درمان فراشناختی برای باورهای مثبت و منفی فراشناختی درباره نشخوار فکری و اثربخشی بیشترشناخت درمانی مبتنی بر حضورذهن برای افزایش انعطاف پذیری روان شناختی هستند. امید است پژوهش های آینده مکانیزم های اثربخشی دو درمان مذکور را روشن تر کنند.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر حضورذهن، درمان فراشناختی، باورهای مثبت فراشناختی درباره نشخوار فکری، باورهای منفی فراشناختی درباره نشخوار فکری، اجتناب تجربه ای، علائم افسردگی، پذیرش
  • الهه عزیزی، طیبه زندی پور صفحات 51-71
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی ارتباطی بر رضایت شغلی کارکنان سایپا یدک بود. مهارت های ارتباط موثر، ابراز وجود و حل مساله یا تعارض آموزش داده شد. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری 1200 نفر از کارکنان سایپا یدک بودند. روش نمونه گیری هدفمند بود؛ ابتدا با استفاده از نتایج پرسشنامه رضایت شغلی JDI، که شرکت هر 6 ماه برای سنجش رضایت شغلی کارکنان توزیع می کند، تعمیرگاه شماره 4 به لحاظ پایین بودن نمره های مولفه های همکاران و سرپرستی به عنوان واحد نمونه گیری انتخاب شد. سپس برای سنجش رضایت شغلی این واحد، از پرسشنامه رضایت شغلی اسپکتور استفاده شد و24 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. برای گروه آزمایش برنامه آموزشی مهارت ها طی 8 جلسه یک ساعت و نیمه اجرا شد. ابزار سنجش پژوهش پرسشنامه رضایت شغلی اسپکتور، پرسشنامه مهارت های مقابله ای موس و بیکلینگر و پرسشنامه مهارت ابراز وجود بود. در رابطه با فرضیه های پژوهش از آزمون t برای گروه های مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش مهارت های اجتماعی ارتباطی بر رضایت شغلی، مهارت ابراز وجود و مهارت های مقابله ای کارکنان اثربخش بوده است. لذا آموزش این مهارت ها به شیوه های مختلف حضوری و رسانه ای توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، ارتباطی، مهارت ابراز وجود، مهارت های مقابله ای، رضایت شغلی، کارکنان سایپا یدک
  • هادی اسمخانی اکبری نژاد، احمد اعتمادی، فریبا نصیرنژاد صفحات 73-88
    هدف اصلی این پژوهش، تعیین تاثیر واقعیت درمانی گروهی بر اضطراب بود. طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه زنان شرکت کننده در کلاس های روان شناسی خانه سلامت شهرداری منطقه 5 تبریز بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش، روش در دسترس همراه با تصادفی ساده بود. ابتدا پرسشنامه اضطراب بک، در میان 70 نفر از زنان دارای مشکلات روانی و جسمانی حاد، به صورت در دسترس، اجرا شد. افراد با نمره بالاتری شناسایی و تعداد 24 نفر از آن ها به طور تصادفی انتخاب شدند. سپس این تعداد در دو گروه 12 نفری (آزمایش و گواه) به طور تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایشی در 8 جلسه واقعیت درمانی گروهی شرکت داده شدند، در حالی که گروه گواه هیچ گونه درمانی را دریافت نکردند. تحلیل نتایج با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس انجام شد. نتایج نشان داد واقعیت درمانی گروهی به طور معناداری (001/0>p) به کاهش اضطراب زنان منجر شده است.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، گروه درمانی، اضطراب، زنان
  • مریم حسینی انجدانی، زهرا درویزه، زهره خسروی، مه سیما پورشهریاری صفحات 89-118
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رشد ابعاد هویت ملی و معرفی جنبه رفتاری آن به عنوان بعدی جدید و مقایسه روند تحولی این ابعاد و همچنین سنجش نقش والدین، همسالان، محیط آموزشی و رسانه ها در پیش بینی هویت ملی در اوایل و اواخر نوجوانی و اوایل جوانی بود. در این پژوهش که به شیوه پیمایشی انجام شد700 نفر دانش آموز مقطع راهنمایی و دبیرستان و دانشجوی کارشناسی شهر تهران شامل 358 پسر و 342 دختر، به شکل خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته هویت ملی، شناخت آثار و علائم ملی و نقش خانواده، دوستان، محیط آموزشی و رسانه ها در رشد هویت ملی استفاده شد. نتایج نشان داد که هویت ملی دارای سه بعد شناختی، عاطفی و رفتاری است. رشد هویت ملی از اوایل نوجوانی تا اوایل جوانی، روندی کاهشی، اما شناخت علائم و نمادهای ملی روندی افزایشی را نشان داد. خانواده،استفاده از رادیو و تلویزیون، همسالان، ماهواره و کتب و مجلات غیردرسی پیش بینی کننده هویت ملی و شناخت نمادها و علائم ملی بوده اند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، ابعاد هویت ملی، خانواده، همسالان، رسانه ها، نوجوانان، جوانان
  • مهناز علی اکبری دهکردی، علیرضا آقایوسفی، الهه اسلمی صفحات 119-142
    روان شناسی مثبت گرا طیف وسیعی از مفاهیم روان شناختی از جمله شادکامی را در بر می گیرد. در این پژوهش به منظور شناخت پیشایند هایی که با شادکامی پیوند نزدیکی دارد، جهت گیری مذهبی و شخصیت بررسی شد. نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش همبستگی بود، برای بررسی رابطه شادکامی با جهت گیری مذهبی و ساختار شخصیت در دانشجویان، 324 دانشجوی مقطع کارشناسی از میان دانشجویان پیام نور شمال استان فارس با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش شخصیت، جهت گیری مذهبی و شادکامی به ترتیب از پرسشنامه فرم کوتاه الگوی پنج عاملی کاستا و مک کرا، مقیاس جهت گیری مذهبی بهرامی احسان و پرسشنامه شادکامی آکسفورد آرجیل و لو استفاده شد. نتایج همبستگی و تحلیل رگرسیون نشان داد که بین شادکامی و مولفه های مقیاس جهت گیری مذهبی همبستگی مثبت وجود دارد و مولفه های مذهب گرایی و ارزنده سازی مذهبی بیش از سایر مولفه ها قادر به تبیین شادکامی دانشجویان است. در ضمن مولفه های کامجویی و سازمان نایافتگی مذهبی با شادکامی همبستگی منفی دارند. همچنین شادکامی با برون گرایی، وظیفه شناسی و پذیرندگی نسبت به تجربه همبستگی مثبت و با روان رنجورخویی رابطه منفی دارد.
    کلیدواژگان: مذهب گرایی، روان رنجور خویی، ارزنده سازی، کامجویی، سازمان نایافتگی
  • فائزه سهرابی، عباس بخشی پور رودسری، تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 143-164
    هدف از مطالعه حاضر بررسی کارایی نسخه فارسی آزمون شخصیتی کمپن(4DPT) بود. بدین منظور نمونه ای با حجم 315 نفر از میان دانشجویان با دامنه سنی 26-18 ساله به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و از آن ها خواسته شد تا آزمون های 4DPT و EPQ-RS را تکمیل کنند. 4DPT پرسشنامه ای 64 سوالی است که 4 بعد شخصیتیE (برونگرایی)،N (نوروزگرایی/ روان رنجورخویی)، S (بی احساسی) و G (نظم) را دربردارد. این آزمون در سال 1997 ساخته شد و محقق آن را به فارسی ترجمه کرد و برای اولین بار در ایران بررسی شد. نتایج این آزمون با آزمون شخصیتی آیزنک (EPQ-RS) مقایسه و پایایی آن با روش همسانی درونی(آلفای کرونباخ) برآورد شد. ضرایب آلفای محاسبه شده(ضریب آلفای کلی و ضریب آلفای هر مقیاس) بیان کننده پایایی نسبی سوالات در اندازه گیری ویژگی موردنظر بودند. عامل N(روان رنجورخویی) از بالاترین میزان پایایی بهره مند بود. روایی آزمون با بررسی همبستگی مقیاس های(4DPT) با (EPQ-RS) و نیز تحلیل عاملی برآورد شد. ابعاد EوN، بالاترین میزان همبستگی را داشتند؛ ابعاد Sو Gهمبستگی چشمگیری نداشتند. نتایج تحلیل عوامل اصلی،توسط چرخش واریماکس توانایی نسبتا بالای عاملی شدن شاخص ها را تایید کرد.
    کلیدواژگان: آزمون شخصیتی کمپن، پرسشنامه شخصیتی آیزنک، عوامل شخصیتی
|
  • Mehrangiz Peyvastegar, Shokoohalsadat Banigamali, Asghar Dadkhah, Aida Mohammadkhani Pages 7-26
    This study was designed to investigate the effectiveness of Dohsa intervention in social skills improvement and stereotypic behaviors reduction of children with high functioning autism. The research was based on single subject method. Seven children with high functioning autism (8 to12 years old) were selected through voluntary accessible sampling of autism foundation members (n=46). Children were attended in a 8-session intervention that occurs 2 time in a week and each session was 55 minutes. Assessment was performed using Gilliam Autism Rating Scale and Autism Social Skill Profile. Data was analyzed by the effect size method، dependent t and Wilcoxon. The results indicated significant difference in social skills and stereotypic behavior over time. Results showed that Dohsa intervention can improve social skills and reduced stereotypic behavior but it had no effect on detrimental social behaviors. Follow –up assessment showed that treatment results should be continued.
    Keywords: psychological rehabilitation method f Dohsa_social Skill_stereotypic behavior_high functioning autism
  • Zareen Sadatlarijani, Parvaneh Mohammadkhani, Fareba Hasani, Mojgan Sepahmansour, Gholamreza Mahmoodi Pages 27-50
    The purpose of the present study was a comparison of the Effectiveness of Mindfulness based cognitive therapy and Metacognitive therapy on depressive symptoms، positive and negative beliefs about rumination and experiential avoidance. Quasi-experimental method with pre-test - post-test was used. To achieve this goal، the students were invited to attend group therapy sessions. 28 individuals with depressive symptoms were selected according to BDI cut off point (10-28) and were randomly divided in to two groups: mindfulness based cognitive therapy (15) and metacognitive therapy (13). Beck depression inventory (beck)، positive beliefs about rumination (papageorgiou &wells)، negative beliefs about rumination scale (papageorgiou، wells & mina،2008) and acceptance and action questionnaire (bond، et. al.، ) were administered pre-treatment and post-treatment to all subjects. ANCOVA was used to analyze data. The results indicated that metacognitive therapy was more effective than mindfulness based cognitive therapy in decreasing positive (p<0/05) and negative (p<0/05) metacognitive beliefs about rumination and mindfulness based cognitive therapy was more effective in decreasing avoidance and increasing acceptance (p<0/01). So the presents findings indicated thatmetacognitive therapy was more useful for decreasing positive and negative metacognitive beliefs about rumination and mindfulness based cognitive therapy was more efficient therapy in increasing psychological flexibility. It is hoped that future research will elucidate the mechanisms of effectiveness of this two main therapies.
    Keywords: mindfulness based cognitive therapy, metacognitive therapy, positive metacognitive beliefs about rumination, negative metacognitive beliefs about rumination, experiential avoidance, depressive symptoms, acceptance
  • Elahe Azizi, Tayebeh Zandi Poor Pages 51-71
    The aim of present research was to investigate the effectiveness of Communicative-social skills training on employee''s Job satisfaction Coping and Assertiveness Skills in SAYPA YADAK Company. The research design was quasi- experimental، using pre-test، post-test and control groups. The statistical population involves 1200 employees in different parts of SAYPA YADAK Company. Purposeful sampling was aimed in this research. That was according to the result of job satisfaction questionnaire، JDI، which was distributed every six months to evaluate employee''s job satisfaction، garage No. 4 was chosen as sampling unit due to low score of co-workers، supervision and communication، employers gained on last JDI performance. To measure job satisfaction in this unit، Spector''s job satisfaction questionnaire was used. 24 employees whose total co-worker، supervision and communication scores were lower than the average were selected as samples and randomly placed in two groups: Control and Experimental. For Experimental group a communicative-social skill training program was performed in 8 ninety - minutes sessions. Research measurement included Spector''s Job satisfaction questionnaire، Moss and Biclings''s coping skills questionnaire، and assertiveness skills questionnaire. T-test for independent groups were used. The results indicate that the impact of communicative-social skills training on employee''s job satisfaction، assertiveness skill and coping skills were effective. Therefore. teaching these skills directly or via mass media was suggested.
    Keywords: communicative, social skills, coping skills, assertiveness skills, job satisfaction, saypa yadak
  • Hadi Smkhani Akbarinejhad, Ahmad Etemadi, Fariba Nasirnejhad Pages 73-88
    The main goal of this study was to determine the effect of group reality therapy on anxiety of women. This is a quasi experimental، case-control، pilot study with the pre-test and post-test design. With a random and matched case-control group selection from all women Participant in the psychology classes district 5 Municipality Tabriz. 24 Subject entered based on inclusion and exclusion criteria. After their inform consents obtained، they were placed into two groups of expeerimental (n=12) and control (n=12) groups. Eexperimental group participated in 8 sessions of group reality therapy while the control group did not receive such kind of therapy. The outcomes were interpreted by using the covariance analysis. The reality therapy group showed significant (p<001) results in reducing anxiety.
    Keywords: group reality therapy, Anxiety, Women
  • Maryam Hosseini Anjadani, Zahra Darvizeh Zahra, Zohreh Khosravi, Mah Sima Pourshariyari Pages 89-118
    The aim of the present research was to study dimensions of national identityand introducing its behavioral aspect as a new dimension and to compare developmental processof these dimensions andalso assess the role of parents، peers، educational environment and the media، in predicting national identity in early and late adolescence and early youth. This research was a surveyandselected700 students including 358 male and 342 female from Junior high school، high school and undergraduate students in Tehran citythroughcluster random sampling. Research instruments were researcher made questionnairesused for national identity، Knowledge of national signs and symbols and role of family، peers، educational environment، and media in development of national identity. Results of present study indicated that national identity has threedimensions: cognitive، affective and behavioral. Development of national identity showed decreasing trend from early adolescence to early youth but Knowledge of national signs and symbols showed anincreasing trend. Family، watching TV،listening toradio، peers، satellite، non-curriculum books and magazines were predicated to be national identity and Knowledge of national signs andsy mbols
    Keywords: national idennational identity, dimensions ofnational identity, family, peers, media, adolescents, youth
  • Mahnaz Aliakbaridehkordi, Alireza Aghayoosefi, Elahe Aslami Pages 119-142
    Positive psychology is the newest scope of psychology and one of the valuable concepts of its realm is happiness. The main purpose of this research was to study the relationship between religious orientation and personality with happiness. For this purpose 324 college students were selected through random stratified sampling. Bahrami''s religion scale was applied for religious orientation and NEO-FFI-60 questionnaire was used to measure personality and Oxford happiness''s questionnaire was used to measure happiness of college students. Result of correlation and regression showed that 1) there was a positive correlation between the components of religious orientation and happiness and there was a negative correlation between gratification and disorganization with happiness and there was a positive correlation between happiness with conscientiousness، extroversion and openness to experience and there was a negative correlation with happiness neuroticisms.
    Keywords: religious orientation, neuroticism, worth of religion, gratification, disorganization
  • Faezeh Sohrabi, Abas Bakhshipour, Toraj Hashemi Pages 143-164
    The purpose of this study was to investigate the psychometric of a Persian version of Kampen’s Four-Dimensions Personality Test (4DPT). A sample of 315 university students with ago range of 18-26 years-old were selected، using cluster random sampling and were asked them to fill two questionnaires (4DPT and EPQ-RS). 4DPT is a questionnaire with 64 questions that evaluates four personality dimensions: N (Neuroticism)، E (Extraversion)، S (Insensitivity)، G (Orderliness). This questionnaire was constructed in 1977 and translated to Persian by researcher and was analyzed for the first time in Iran. The results of this questionnaire were compared with EPQ-RS (Eysenck’s Personality Questionnaire) and its reliability was measured by internal consistency (Cronbach’s alpha coefficient). The result of alpha coefficient (total & each scale alpha coefficients) showed the relative reliability of questions in measured characters. N factor (neuroticism) was the highest reliability among scales. The validity of the test was estimated by factor analysis and investigating of the correlation between 4DPT and EPQ-RS. E and N dimensions had the highest correlation; while the S and G dimensions had not significant correlation. The results of main factors analysis with varimax-rotated confirmed the high reliability of scales.
    Keywords: 4DPT, EPQ, RS, personality factors